Калориясы рұқсат етілген ең төменгі деңгейден төмен қазақстандықтардың үштен екісі қалалық жерде тұратын көрінеді.
ҚР халқының тамақтану құнарлылығы бір жылда 9,2%-ға қысқарды және 2021 жылы жан басына шаққандағы тәуліктік рационды 3111 ккал құрады. Бұл 2016 жылы ҚР халқының калориялық тамақтануын есепке алуды енгізген сәттен бастап ең төмен көрсеткіш.
Өңірлік бөліністе республиканың тек төрт аймағында тұтынылған тамақ өнімдерінің энергетикалық құндылығы орташа республикалық мәннен төмен: Нұр-Сұлтан (жан басына шаққандағы тәуліктік рационда 2856 ккал), Шымкент (2981 ккал), Маңғыстау (3047 ккал) және Қызылорда (3081 ккал) облыстарында.
2021 жылы ең жоғары калориялы тағамды Павлодар (4120 ккал) және Ақмола (3780 ккал) облыстарының тұрғындары тұтынған.
Қазақстан Республикасы бойынша тағамдық заттардың энергетикалық құндылығына ең аз қажеттілік жан басына шаққандағы тәуліктік рационда 1861 ккал құрайды. 2021 жылы калориясы ең төменгі рұқсат етілген деңгейден төмен қазақстандықтардың үлесі 6,7% құрады. Айта кетейік, бұл 2020 жылға қарағанда жоғары көрсеткіш, бұл кезде толық тамақтанбағандардың үлесі 4,4% құрады. Оның үстіне, мысалы, 2016 жылы калориясы жеткіліксіз тамақтанатын ел тұрғындарының үлесі 2,7% еді.
Елімізде бір жыл ішінде толық тамақтанбағандар саны бір жарым еседен асты. 2020 жылғы 832,5 мың адамнан 2021 жылы 1,3 млн адамға дейін жетті.
Айта кетсек, жергілікті жерде толық тамақтанбағандар санының айтарлықтай өсуі 4 қалада байқалды. Ауылдық жерлерде калориясы рұқсат етілген ең төменгі деңгейден төмен халықтың саны 384 мың адамды құрады, бұл 2020 жылға қарағанда 18,7%-ға артық, ал толық тамақтанбаған ауыл халқының үлесі тиісінше бір жыл ішінде 4,2%-дан 4,9%-ға өсті.